SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1350 >>

DEVAM: 179- GECE NAMAZINDAKİ KIRAAT HAKKINDA GELEN HADISLER BABI

 

حَدَّثَنَا بكر بْن خلف، أبو بشر. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد، عَن قدامة بْن عَبْد اللّه، عَن جسرة بنت دجاجة؛ قالت: سمعت أبا ذر يقول:

 - قام النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ بآية حتى أصبح يرددها. والآية: {إن تعذبهم فإنهم عبادك، وإن تغفر لهم فإنك أنت العزيز الحكيم}.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات. ثم قال: رواه النسائي في الكبرى، وأحمد في المسند، وابن خزيمة في صحيحه، والحاكم وقال: صَحِيْح.

قال السندي: قلت وما تقدم نقله عَن ابن خزيمة يقتضي أن لا يكون صحيحا عنده فليتأمل.

 

Ebu Zer'(-i Ğıfari) (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir gece) sabah oluncaya kadar namaz da bir ayeti tekrarladı. ayet de şudur :

 

 «Eğer Sen onları tazip edersen şüphesiz onlar senin kullarındır. Ve eğer onları mağfiret eylersen şüphesiz Sen azizsin, hakimsin.» [Maide 118]

 

Not: Zevaid'de şöyle denmiştir: Bunun isnadı sahih ve ricali sikadır. Nesai, Sünen•i Kübrasında, Ahmed, Müsnedinde, İbn-i Huzeyme, Sahihinde; Hakim de kendi sahihinde bunu rivayet etmişlerdir. Hakim, bunun sahih olduğunu da söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Ümmü Hani (r.a.)'in hadisinde geçen 'Ariş'in asıl manası gölgelik ve çardaktır., Ümmü Hani (r.a.)'ın evi çardak biçiminde olduğu için bu kelime kullanılmıştır. Gaye evin damıdır.

 

Sindi: Hadisin gece namazındaki kıraat durumuna delil olabilmesi için hadisteki gece okuyuşundan gece namazı içindeki Kur'an okuyuşunun kastedilmesi gerekir. Açık ve akla ilk gelen mana da budur. Bunun içindir ki; müellif bunu bu babta rivayet etmiştir. Bununla beraber hadisteki kıraatla, namaz dışındaki Kur'an okuyuşu veya namaz içindeki Kur'an'dan başka şeylerin okuyuşu kastedilmiş olabilir.

 

Hadisteki kıraatı gece namazındaki Kur'an okuyuşuna yorumladığımızda, gece namazında açıktan okumanın meşruluğuna hadis delil olmuş olur.

 

Ebu Zer' (r.a.)'ın hadisinde Nebi (s.a.v.)'in bir gece namazında aynı ayeti sabaha kadar tekrarladığı belirtiliyor. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in tekrarladığı ayeti Sahabiler duyduğuna göre, gece namazındaki kıraatın başkası tarafından işitilecek ses tonu ile okunmasının meşruluğuna hadis delil olur.

 

Sindi  bu hadisin açıklaması ile ilgili olarak özetle şöyle der: "Hadiste anılan ayeti Nebi (s.a.v.)'in gece namazında tekrar tekrar okuduğu Ahmed'in rivayetinden açıkça anlaşılıyor. Çünkü oradaki rivayette Nebi (s.a.v.)'in mezkur ayeti rüku ve secdelerde de' tekrarladıgı ifade edilmiştir. Bu rivayet sahih ise rüku ve secde de Kur'an okumanın men edilmesinden önceki zamana yorumlanır. Yahut bu ayet dua niyeti ile rüku ve secdede okunmuştur, diye yorum yapılır. Ahmed'in rivayetinde şu ilave vardır:

 

'Ebu Zer (r.a.), demiştir ki: Sabah olunca ben: Ya ResulaIlah! Sabaha girinceye kadar sen bu ayeti tekrarladın. Rüku ve secdelerde de okudun, dedim. Buyurdu ki: "Ümmetime şefaat etmek için Rabbim (Azze ve Celle)'den dilekte bulundum. Rabbim şefaat etmenıi kabul buyurdu. Şefaatım Allah'a ortak koşmayan herkese İnşaallah yetişecektir,'

 

Suyuti bu bilgiyi kendi haşiyesinde vermiştir.''